"Ha megmaradtok énbennem, és beszédeim megmaradnak tibennetek, akkor bármit akartok, kérjétek, és megadatik nektek."

2018. október 20., szombat

külön idő

A múlt héten Váralján voltunk a családomnál. Élveztem, hogy amellett, hogy kicsit egyedül is lehettem, jutott idő arra is, hogy a gyerekekkel külön - külön is foglalkozzak. Pár éve megkérdezte tőlem valaki, hogy miért van erre szükség. Miért nem elég, hogy együtt minőségi időt töltünk egymással. Akkor még nem tudtam igazán találó választ adni, csak fontosnak tartottam ezt, hiszen Chapman doktor, akinek nagyra tartom a munkásságát, hangsúlyt fektet erre. Azóta kiforrott a válaszom. 

Szuper dolog, ha együtt a család. Ha vannak "funny"-zós időink együtt, mikor félretesszük a tennivalókat és csak együtt lógunk, játszunk, élvezzük egymás társaságát. Ez nagyban segít összekovácsolni azt a rejtélyes társaságot, amit családnak hívnak. De legalább ennyire fontos, hogy külön - külön is töltsünk időt a gyerekeinkkel. 

Hogy miért? 
Mert ezekben az egymás számára elkülönített időkben megérezheti azt, hogy mennyire szeretjük őt, hiszen kiszakítottuk ezt az időt, hogy csak egymással lehessünk. Főleg akkor számít ez, ha a minőségi idő a szeretetnyelve. De ha nem is az, akkor is sokat mond, hogy anya, apa (például) nem megy ki a kertbe dolgozni, mert fontosabb, hogy kicsit velem játsszon. Ekkor van idő meghallgatni, hogy milyen öröm, bánat nyomja a kis szívüket és ekkor van idő rácsodálkozni a gyermekre, magára. Az ügyességeire, a jó és rossz tulajdonságaira, képességeire. Ilyenkor az én figyelmem osztatlan. Nincs más, csak ő. Nem tudom igazán jól megfogalmazni, hogy a szülő oldaláról mennyit jelent, hogy nem kell a többiekre is vigyázni, miközben éppen valami fontos történik köztünk. Nem mentjük meg a másikat a lépcsőn leeséstől, nem kell lámpát kapcsolni a fürdőben, inni adni, orrot törölni, zoknit húzni, távol tartani az építménytől. Ezekben a külön időkben felfedezhetjük egymást zavartalanul, észrevehetjük a változásokat, zavartalanul. És erősítjük a kapcsolatunkat észrevétlenül. 
Szóval, ajánlom szeretettel a külön időket. Kincset érnek! 

régebbi kép ;) 

Nincsenek megjegyzések: