"Ha megmaradtok énbennem, és beszédeim megmaradnak tibennetek, akkor bármit akartok, kérjétek, és megadatik nektek."

2011. február 17., csütörtök

Alapvető információk a hallássérülés felfedezésével kapcsolatban

Magyarországon kötelező minden újszülött csecsemő hallását megvizsgálni még a gyermek első napjaiban (tehát még a kórházi tartózkodás alatt). A szűréshez a szűrő otoakusztikus emissziót használják. A vizsgálat nem tart tovább öt percnél, a baba aludhat közben. Az nem megfelelő hallásszűrés, ha a nővérke tapsol kettőt a baba mellett, és ha összerezzen akkor jól hallónak titulálja. Ha a szűrésen találnak valami problémát, nem kell kétségbe esni. Akár a csecsemő fülében maradt magzatmáz is befolyásolhatja az eredményt. 
Ezért kell a gyermek három hónapos korában megismételni a tesztet. Ha még ekkor is érzékelhető a hallászavar, akkor komolyabb vizsgálatokra lesz szükség, ami feltárja, hogy hol van a probléma. Amennyiben a kicsi valóban hallássérült, megkezdődhet a hallókészülékes ellátás. Ki kell próbálni 2 - 3 hallókészüléket, mindegyiket célszerű 2 -2 hétig viselni. Így a szülők megfigyelhetik, hogy a gyermek melyikkel hall legjobban, melyikkel figyel jobban. Ha megvan a legmegfelelőbb készülék, már csak arra kell odafigyelni, hogy a szülők a lehető legtöbb hangra hívják fel a gyermek figyelmét, sokat beszélgessenek. Minél előbb kap a kicsi hallókészüléket, annál jobb. Annál kedvezőbb esélyekkel indul a hangok világának felfedezésében. 
A szülők nincsenek magukra hagyva ebben a folyamatban. Minden területen léteznek korai fejlesztő központok, módszertani intézmények, ahol képzett gyógypedagógusok - szurdopedagógusok segítenek a szülőknek a megfelelő kommunikáció kialakításában. A gyógypedagógiai fejlesztés hogyanját és mennyiségét a Hallásvizsgáló Országos Szakértői és Rehabilitációs Bizottság szakértői véleménye határozza meg. 


Hallásvizsgáló Országos Szakértői és Rehabilitációs Bizottság:

Cím: 1147 Budapest, Cinkotai út 125-137.
Tel/Fax: 06 (1) 422-14-93

Dr. Török Béla Óvoda, Általános Iskola, Speciális Szakiskola,
Egységes Gyógypedagógiai Módszertani Intézmény,
Diákotthon és Gyermekotthon
1142 Budapest, Rákospatak u. 101.
Tagozatvezető: Köntösné Lőrincz Eszter
Telefon/ Fax: 06 (1) 273-22-26
Email: leszter@nagyothallo.info.hu


Nincsenek megjegyzések: