"Ha megmaradtok énbennem, és beszédeim megmaradnak tibennetek, akkor bármit akartok, kérjétek, és megadatik nektek."

2020. április 5., vasárnap

1. nap: Virágvasárnap

Mielőtt belekezdünk a közös alkotásba, játsszunk egy kicsit! Változzunk csacsivá! Vegyük a hátunkra gyermekeinket és szamaragoljunk keresztül - kasul a szobán. Fontos szerepe lesz a szamárnak a mai történetben, figyeljetek csak!

Hadd meséljem el nektek Virágvasárnap különleges történetét. Elolvashatjátok a Bibliában (Márk 11:1-11) is, ami igaz történetek gyűjteménye. A főszereplőnk Jézus, az ő születésére emlékeztünk karácsonykor. Mostanra jól megnőtt, felnőtt férfi lett belőle, akire sokan felfigyeltek. Voltak, akik szerették, mert ingyen, szeretetből meggyógyította a betegeket. Olyan dolgokról beszélt, amikről korábban még nem hallhattak az emberek mástól. De voltak olyanok is, akik féltékenyek voltak rá, nem szerették. Ők voltak a farizeusok, a zsidó papok. 

Már abban az időben is ünnepelték húsvét ünnepét, csak páska ünnepnek hívták. Ekkor minden zsidó ember elutazott a fővárosba, Jeruzsálembe. Jézus is így tett. Mielőtt bement volna a városba megkérte a barátait, a tanítványokat, hogy hozzanak neki egy szamárcsikót. Ők így is tettek. Nem kellett megvásárolniuk a szamarat, vagy veszekedniük a gazdájával. Egyszerűen annyit mondtak: Az Úrnak van szüksége rá. És már övék is volt a jószág. 

Jézus ráült a szamárra, és elindultak a város felé. Ahogy az emberek észrevették őket, hatalmas ujjongásban törtek ki! Azt kiabálták: "Hozsánna, áldott aki az Úr nevében jön!" Gyorsan pálmaágakat szakítottak le a közeli fákról, és azt lengették a jövendőbeli király előtt. Annyira meg akarták tisztelni Jézust, hogy még a felsőruháikat is levették, és a szamár patái elé terítették a homokos földre. És csak örültek és ünnepelték Jézust! Hatalmas ünnep lehetett!

Mi is egy ünnepre készülünk most, nemsokára itt a húsvét. Azt ígértem nektek, hogy egy csodálatos asztali dísz mellett költhetitek el a húsvéti finom falatokat. Kezdjünk hozzá az elkészítéséhez, de előtte nézzünk ki az ablakon.
Mit láttok?
A mi konyha ablakunk a kertre néz. Már elöl vannak a kerti játékok, hiszen sok időt töltünk a szabadban. Végre eljött a gyönyörű, igazi tavasz! Nyílnak a virágok, a Nap felmelegíti a levegőt. Itt a magvetés, palántázás ideje. Vajon mitől éled újra a természet minden évben? Hiszem, hogy Isten teremtette a világba ezt a különleges rendet, a természet körforgását. A szeretetét láthatjuk ebben a kreatívan megalkotott, sokszínű, csodálatos világban, amiben élünk.

Próbáljuk ki, hogy működik mindez a gyakorlatban!
- Vegyük elő a lapos tálat és az edényt. Tisztítsuk le őket, ha szükséges, majd fektessük bele az edényt a tálcába. Ügyes apukák akár félbe is vághatják valahogy az edényt, hogy könnyebben megálljon. De figyeljünk arra, hogy ne maradjon éles felület rajta ezután!
- Ezután szórjuk meg virágfölddel. Ma még magot nem hintünk bele, de gondos előkészítés szükséges ahhoz, hogy holnap ezt a lépést is megtehessük. Alakítsuk ki úgy a kert alapját, hogy stabilan álljon. A föld fogja megtartani az edényt.


Ahogy mi most előkészítettük a "terepet" a fűmag vetéséhez, ugyanúgy gondoskodott Jézus már jó előre a szamárcsikóról, amire ráülhetett, mikor bevonult Jeruzsálembe. A tanítványainak nem kellett magyarázkodni a szamár gazdáinak, elhozhatták az állatot minden gond nélkül.
Jézus ma is pontosan ismeri a szükségeinket.
Mi az, amink már van? Miért lehetünk ma hálásak? Mi az, amit szeretnénk, amire szükségünk van? Elmondhatjuk szükségleteinket, vágyainkat a jó Atyának és természetesen az örömeinket is. Ő ma is élő Isten. Szólítsuk meg bátran a világ teremtőjét, aki az életet adja. Ő szeret minket, és örömmel gondoskodik rólunk.


Nincsenek megjegyzések: