"Ha megmaradtok énbennem, és beszédeim megmaradnak tibennetek, akkor bármit akartok, kérjétek, és megadatik nektek."

2020. április 8., szerda

4. nap: A nagy kő

Sétáljunk egyet a friss levegőn! Séta közben gyűjtsünk annyi követ, ahányan vagyunk a családban. Ne feledkezzünk meg a nagyszülőkről sem! Az egyik kő legyen (jóval) nagyobb, mint a többi. 

Jézus folytatta az ünneplést a tanítványaival. Együtt vacsoráztak, imádkoztak a kedvenc kertjükben, a Gecsemáné - kertben. Ekkor fordultak rosszra a dolgok. Jézust az egyik tanítványa, Júdás elárulta a farizeusoknak és katonáknak. Ők elvezették Jézust, és elítélték, pedig nem is csinált semmi rosszat. Sőt, csak jót tett az emberekkel. A farizeusok mégis ellene tudták fordítani a népet, és az akkori idők legkegyetlenebb büntetésével sújtották, amibe belehalt. A barátai egy sziklasírba temették, hatalmas kővel zárták le a sír bejáratát. A farizeusok pedig őröket állítottak a kő mellé, nehogy valaki elhengeríthesse azt. Így telt el a szombati nap. Vasárnap reggel a két Mária és Salomé, Jézus közeli barátai igyekeztek a sírhoz, hogy finom illatú fűszerekkel, kenettel balzsamozzák be a testet. Menet közben azon tanakodtak, hogy vajon ki fog nekik segíteni a sírt lezáró hatalmas kő elhengerítésében. Ők erre képtelenek lettek volna! De mikor odaértek, csodát láttak! A kő már nem takarta el a bejáratot! Nem értették mi történhetett. Amikor beléptek, egy fehér ruhába öltözött ifjút pillantottak meg, aki ezt mondta: "Ne féljetek! A názáreti Jézust keresitek, akit megfeszítettek? Feltámadt, nincs itt."  (Márk 16: 1-13) 

A történet elolvasása után adjunk egy követ mindenki kezébe. 
A hatalmas nagy kő akadály volt a sír előtt. Az asszonyok maguktól nem is tudták volna megszüntetni az akadályt, de kaptak segítséget. A mi életünkben is vannak akadályok, amik elválasztanak a céljainktól, amik megnehezítik a dolgunkat. Ilyen akadály például a mostani járvány is, hisz nehezebb itthonról tanulni, mint az iskolában, a többiekkel elvégezni a feladatainkat. Oda kell figyelnünk arra is, hogy maszkot viseljünk, ha boltba megyünk. Olyan akadályok is vannak, amik Istentől választanak el bennünket. Ezek lehetnek szokások, félelem, aggódás vagy, ha túlságosan sokat adunk mások véleményére stb. De a legnagyobb gond, ami elválaszt Istentől, az a bűn. Erről már beszéltünk pár napja, lapozzatok vissza nyugodtan a fekete - fehér képhez. A jó hír, hogy Jézus minden akadályt képes legyőzni! 


Most van itt az ideje, hogy letegyük a köveket a kertbe. Kérlek, mondj egy akadályt, amit te akadályként élsz meg, ami nehéz neked. Csak ezután tedd le a kezedben levő követ. 
A történet azt mondja, hogy "a kő el van hengerítve, pedig roppant nagy volt." Tegyük le a sír szájába a nagyobb követ. Ezt a követ majd csak húsvétkor fogjuk elhengeríteni, mikor Jézus feltámadására emlékezünk. Ne felejtsük el, Jézus minden kis és nagy akadályt le tud győzni! 
Zárhatjuk imádsággal a mai kalendáriumi napot. Kérjük, hogy a felsorolt akadályoktól szabadítson meg a jó Atya, és adjon nekünk tiszta szívet! 

Nincsenek megjegyzések: