"Ha megmaradtok énbennem, és beszédeim megmaradnak tibennetek, akkor bármit akartok, kérjétek, és megadatik nektek."

2020. április 9., csütörtök

5. nap: Vacsorázz Jézussal!

Olvassuk el a mai történetet, amit a Bibliából másoltam ide (Lukács 22: 7-20): 
Eljött a kovásztalan kenyerek napja, amelyen fel kell áldozni a pászkabárányt. Jézus azt mondta Péternek és Jánosnak: „Menjetek, és készítsétek el nekünk a pászkavacsorát, hogy együtt megehessük!” Ők megkérdezték: „Hol akarod, hogy elkészítsük?” Jézus így válaszolt: „Ahogy beértek a városba, találkozni fogtok egy férfival, aki egy korsó vizet visz. Kövessétek, ahová megy, és mondjátok a ház gazdájának: »A Mester kérdezi, hol van az a vendégszoba, ahol megünnepelheti a pászkavacsorát tanítványaival.« Ekkor ő mutat nektek egy nagy, berendezett szobát az emeleten. Ott készítsétek el!” A tanítványok elmentek, és elkészítették a pászkavacsorát. Mindent úgy találtak, ahogy Jézus mondta.
Amikor eljött az ideje, Jézus asztalhoz telepedett apostolaival együtt. Ezt mondta nekik: „Mennyire kívántam, hogy a pászkavacsorát veletek együtt ehessem, még a szenvedéseim előtt! Mert mondom nektek: egészen addig nem fogok pászkavacsorát enni, amíg majd beteljesedik Isten Királyságában.”
Azután kezébe vett egy pohár bort, hálát adott Istennek, és ezt mondta: „Igyatok ebből mindannyian! Mert mondom nektek: mostantól fogva nem iszom a szőlő terméséből, egészen addig, amíg el nem jön Isten Királysága.” Azután Jézus kenyeret vett a kezébe, hálát adott Istennek, darabokra törte a kenyeret, szétosztotta tanítványai között, miközben ezt mondta: „Ez az én testem, amelyet értetek adok. Ti is ugyanezt tegyétek, és így emlékezzetek rám!” Ugyanígy, a vacsora végén kezébe vett egy pohár bort, és ezt mondta: „Ez a pohár bor az új szövetséget jelenti, amely akkor lép életbe, amikor véremet, vagyis életemet értetek adom.” (EFO) 

Azt olvastuk, hogy Jézus és a tanítványai együtt vacsoráztak Jeruzsálemben. Kovásztalan kenyeret ettek. Képzeljük el, hogy mi is részt veszünk ezen az ünnepi vacsorán, készítsük el együtt  az ételeket, amiket ők fogyasztottak a pászka vacsorán. Az utolsó vacsorát, másképp széder vacsorának is hívhatjuk. Az volt a szokás, hogy egy nagy szédertálat készítettek, és mindenki ebből mártogatott. 

A szédertálon mindennek jelentése van. A zsidó emberek visszaemlékeztek arra, hogy milyen csodákat éltek át a Jó Istennel. Lássuk csak, mi került erre a tálra: 
  • macesz = 3 kovásztalan kenyér: De miért kovásztalan? Biztosan többen készítetek mostanában otthon saját kenyeret kovásszal. A kovász nevelése bizony nagy figyelmet és hosszabb időt kíván. Ha kész a kovász akkor is egy kenyér elkészítése az első lépéstől a sütőbe betevésig minimum 8 órát vesz igénybe. Ez igencsak hosszú idő! Hogy visszatérjek a kérdéshez, a kovásztalan kenyér arra emlékezteti a zsidókat, hogy volt egy nap, mikor nagyon sietniük kellett. Nem volt idejük hagyományos kenyeret sütniük a hosszú útra. Mikor Isten kivezette őket Egyiptomból, ahol rabszolga sorban sínylődtek, gyorsan kellett kivonulniuk az országból. Abban az időben csak kovásztalan kenyeret ettek. 
  • kárpász: zöldség (1 fej hagyma vagy főtt krumpli vagy retek) A krumplit aközben ették meg, míg a családfő felolvasta az Egyiptomból való kiszabadulás történetét. 
  • chárószet= reszelt dió és alma keveréke, esetleg kis fahéjjal meghintve: Ennek a színe az egyiptomi téglák színére emlékeztette a zsidókat, ugyanis rabszolgaként ők készítették ezeket. 
  • maror és charezet= fejes saláta, reszelt torma sós vízbe mártva: Ez jelképezte az egyiptomi nyomorúságot, a sok könnycseppet, amit rabszolgaként hullattak. Mikor ezt fogyasztották eszükbe jutott a keserűség, amiben részük volt. 
  • beitzah=főtt tojás: Arra az áldozatra emlékezteti a zsidókat, melyet a családok akkor vihettek Isten elé, mikor a szentély még állt. 
  • zeroah= sült bárányhús: Az áldozati bárány jutott eszükbe erről a fogásról. A papok mutattak be áldozatot az emberek bűneinek kiengeszteléséért. Ki kellett ontani egy hibátlan, gyönyörű állat vérét ahhoz, hogy a bűnös embernek megbocsájtsák a bűneit. A zsidó családok a húst nem ették - eszik meg, hisz ők még ma is várják a Messiás eljövetelét. Ma már gondolhatunk arra, hogy maga Jézus volt az áldozati bárány.
  • Az ételek mellé bort fogyasztottak, ez az áldozati bárány kiontott vérét jelképezte. A keresztyén gyülekezetekben időről - időre úrvacsorázni szoktunk. Ennek nagyon fontos jelképe a bor, ami Jézus értünk kiontott vérére emlékeztet minket. 
Kovásztalan kenyér recept: 
Hozzávalók: 60 dkg  liszt, két csipet só, egy csipet szódabikarbóna, kb. 4 dl víz
A hozzávalókat összegyúrom, 7-8 részre osztom. Az első kis cipót kinyújtom, villával megszurkálom és serpenyőben kevés olajon kisütöm. Így járok el a többi cipóval is. 
Öltözzünk korhű ruhákba, ezzel is különlegesebbé tehetjük a széder vacsorát. 



Nincsenek megjegyzések: