"Ha megmaradtok énbennem, és beszédeim megmaradnak tibennetek, akkor bármit akartok, kérjétek, és megadatik nektek."

2011. május 10., kedd

Nevelés az Úrtól tanult imádsággal: a bizonytalanság legyőzése


Mi Atyánk, ki vagy a mennyekben… (Máté 6:9)

Az első számú probléma, hogy a gyermekek bizonytalanságban nőnek fel. Társadalmunk verseng és összehasonlít dolgokat, ahelyett, hogy együttműködne. Így attól a pillanattól kezdve, hogy a gyermek megszületik, megtanul összehasonlítani mindent – a megjelenést, a teljesítményt, a gazdagságot, sőt még az atlétikai képességeket is. (Emlékszel a testnevelés csoportodra?)

Arra van szükségünk, hogy megtanítsuk a gyermekeinket egész kicsi korban, még az iskola előtt arra, hogy Isten az Atyánk, Ő feltétel nélkül szeret, és sosem fog megszűnni az irántunk való szeretete. 

Ha a gyermekeink megértik, és magukévá teszik ezt az igazságot, akkor, ha szembetalálkoznak valakivel, aki kisebbíteni, csorbítani akarja az önbecsülésüket, magabiztosan mondhatják: Isten szeret engem, én is szeretem magamat, csak neked nem tetszem, szóval mi a problémád?

Sajnos a legtöbb gyermek nem ebben a magabiztosságban nő fel. A hasonlítgatások felhője alatt nőnek fel, és folyamatosan ezt kérdezik: „A többiek vajon mit gondolnak rólam?”

Ezért fontos megtanítani a gyermekeknek, hogy Isten az ő tökéletes mennyei Édesapjuk. És meg kell érteniük, hogy Isten nem olyan, mint a földi apák, vele mindig találkozhatnak.

Tehát milyen édesapa az Isten? Ő…

  1. Gondos. Isten gondos, törődő Édesapa, aki szeret téged, és soha sem szűnik meg a szeretete irántad. Néhány apa nem törődik a gyerekével, de a mennyei Atya mindig gondoskodik rólad.
     
  2. Közeli. Isten olyan Édesapa, aki közel van hozzád. Néhány apa elérhetetlenül távol van, de a mennyei Atya megígérte: „Nem maradok el tőled, sem el nem hagylak téged.” (Zsidók 13:5)
     
  3. Következetes. Isten következetes Édesapa. Vannak apák, akik állhatatlanok, szeszélyesek, de a mennyei Atya sohasem változik.
     
  4. Hozzáértő, ügyes. Isten egy hozzáértő Édesapa. Néhány apa olyan, mint Homer Simpson, semmit sem tud megcsinálni. A te mennyei Atyád azonban ügyes, bármit meg tud tenni.
Amikor tanítod a gyermekeidet, hogy Isten az ő mennyei Atyjuk, és választhatják, hogy az Ő gyermekei lehessenek, akkor a bizonytalanság témája helyére kerül, mert meg fogják érteni, hogy őket a világmindenséget irányító személy szereti. Ez pedig minden mást, még a fociban egy labdacselezést is ebbe a távlatba helyez. (napi remény) 

Mindez nem csak a gyerekeknek, hanem a felnőtteknek is sokat jelent. Biztonságban vagyok Isten szeretetében, bárki bármit is mond. Persze ez nem azt jelenti, hogy a hibáimat nem akarom kijavítani. 

Nincsenek megjegyzések: